Educația sanitară și prevenția

Educația sanitară

Pentru a putea combate factorii de risc și pentru a cultiva un stil de viață sănătos, este necesară nu numai intervenția medicului, ci și o educație corespunzătoare a individului care să acționeze în interesul propriei sale sănătăți. Educația sanitară presupune un complex de măsuri tehnico-organizatorice care vizează creșterea gradului de cultură sanitară a individului în vederea însușirii și practicării unor comportamente capabile să asigure păstrarea și îmbunătățirea stării sale de sănătate.

Prevenția

Prevenția primară

Îngrijind diferite boli, specialiștii de profil văd pacientul doar după ce boala a apărut și a evoluat. Fiind medicul pacientului de la naștere până la moarte, medicul de familie este de obicei acel medic care vede pacientul înainte ca boala să apară.

Pentru a realiza o prevenție primară eficientă, medicul de familie va trebui să acționeze atât asupra individului, cât și asupra familiei (omul se naște și trăiește într-o familie) și asupra mediului în care aceasta trăiește.

Acțiunile de prevenire asupra individului sunt:

  • acțiuni nespecifice – urmăresc prevenirea bolilor în general (exemple: educația pentru sănătate, combaterea factorilor de risc)
  • acțiuni specifice – urmăresc prevenirea anumitor boli (exemple: vaccinarea, sterilizarea unor purtători sănătoși, prevenirea specifică a unor boli necontagioase.

Vaccinarea urmărește realizarea unei imunizări specifice împotriva unor boli infecțioase, mai ales la acei indivizi, sau grupuri de indivizi, care prezintă o receptivitate crescută față de boala respectivă.

Prevenția secundară

Deoarece există foarte mulți factori de risc neinfluențabili, iar mecanismele de apărare ale organismului au anumite limite, oricâte mijloace de prevenție s-ar aplica, până la urmă bolile tot apar. În această situație, bolile trebuie să fie depistate cât mai precoce deoarece în unele boli șansele de vindecare sau de supraviețuire sunt cu atât mai mari cu cât boala este tratată mai precoce.

Depistarea precoce a bolilor se poate face:

  • în cadrul consultațiilor curente
  • în cadrul examenelor de bilanț (consultului periodic)
  • prin intermediul screening-ului

Prevenția terțiară

Deoarece bolile cronice au de obicei o evoluție progresivă, atrăgând în procesul patologic tot mai multe aparate și organe și agravând astfel starea de sănătate a bolnavului, după ce bolile au fost depistate, se pune problema tratării corecte și a prevenirii agravărilor și complicațiilor. În acest sens, s-au elaborat o serie de norme privind managementul bolilor cronice.

S-a constatat că prin îngrijirea corespunzătoare a bolnavilor cronici se poate preveni apariția complicațiilor, se poate îmbunătăți calitatea vieții și se poate prelungi viața bolnavilor.


Materiale privind educația sanitară

SPĂLATUL CORECT AL MÂINILOR


STOP COVID!

STOP GRIPA!

PIRAMIDA ALIMENTARĂ PENTRU O VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ

Piramida alimentara este alcatuita din doua sectiuni: baza (formata din alimente sanatoase, care trebuie consumate cel mai frecvent ) si varful (ce contine alimente nesanatoase, ce trebuie consumate in cantitati mai mici, ocazional).

Piramida alimentelor sanatoase este formata din 5 grupa alimentare:

  1. Cerealele, cartofii, painea, orezul, pastele – reprezinta o sursa importanta de energie pentru simplu fapt ca ele contin carbohidrati
  2. Fructele si legumele – Consumul zilnic de fructe si legume este foarte important pentru mentinerea sanatatii organismului
  3. Carnea si ouale – acestea sunt foarte bogate in proteine, element, ce constituie baza in alcatuirea tuturor celulelor din organism
  4. Produsele lactate – reprezinta o sursa importanta de calciu, acesta fiind necesare dezvoltarii si mentinerii integritatii osoase si dentare ale organismului
  5. Grasimile, dulciurile, uleiurile – în varful piramidei se gasesc aceste 3 alimente, intrucat se caracterizeaza printr-un aport caloric mare, fara insa a acoperi in mod satisfacator toate principiile nutritive.



Sfaturi despre alimentatie:

1. Mananca alimente neprocesate, verzi, proaspete.

2. Mananca la fiecare patru ore, fie ca e masa principala sau gustare.

3. Nu urma orice dieta gasesti, ai nevoie de una potrivita stilului tau de viata si organismului.

4. Mananca peste macar o data pe saptamana.

5. Nu manca fructele dupa masa, ci inainte de masa cu o ora.

6. Nu este recomandat sa dormi dupa ce mananci.

7. Inlocuieste zaharul cu miere.

8. Mananca ceapa si usturoi pentru o imunitate puternica.

9. Alege salata de fructe in locul unei prajituri.

10. Dimineata pe stomacul gol beti apa, cat de multa puteti si va simtiti confortabil.


STOP FUMAT!
Fumatul este strict interzis în toate unitățile Clinicii NewMedics din țară!
Legea cu privire la interzicerea fumatului a intrat in vigoare la 21 iunie 2002 si a fost modificata prin Legea nr 15/ 2016 Scopul acesteia este de a proteja angajatii si pacientii de efectele nocive ale fumatului pasiv.

In toate zonele din interiorul spitalului: saloane, holuri, balcoane, scari de acces, intrari etc. fumatul este interzis. Aceasta inseamna ca oricine vrea sa fumeze trebuie sa paraseasca cladirea.

Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda intre 100 – 500 RON.

Vreti sa va lasati de fumat?

Stim ca renuntarea la fumat nu este usoara, dar sprijinul este disponibil pentru a-i ajuta pe cei care doresc sa renunte.

PROGRAMUL NATIONAL STOP FUMAT, un program al Ministerului Sanatatii, a luat fiinta in 2007 si este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Sustinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici si psihologi din peste 20 de orase din Romania, programul isi propune sa le ofere persoanelor care fumeaza acces la un tratament complet, ce imbina consiliere psihologica de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a ii ajuta sa renunte la fumal. Sfaturile specialistilor StopFumat respecta in totalitate recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aliniindu-se altor programe de acest gen desfasurate pe tot globul.

Astfel, programul National Stop Fumat include:

O linie telefonica cu apel gratuit (cunoscuta sub numele de TelVerde: 0800 878 673) – orice persoana interesata de renuntarea la fumat poate apela aceasta linie si intra in legatura cu un specialist pentru a primi mai multe detalii

Consiliere psihologica privind renuntarea la fumat, sub forma unor intalniri periodice cu un psiholog.

Acces la medicamente gratuite ce usureaza procesul de renuntare la fumat.

Toate informatiile pe aceasta tema le gasiti aici: stopfumat.eu